Elämyksiä ja kokemuksia luonnon ympäröimänä!

Turvallisesti hevosen kanssa

Tulossa ratsastamaan ensimmäistä kertaa? Tutustu alla oleviin ohjeisiin ennen ratsastusaikaasi.

Ohjeita ratsastajille

 • Noudata aina tallin henkilökunnan antamia ohjeita. Tiedosta hevosten käsittelyyn ja ratsastukseen liittyvä riskit. Kysy aina neuvoa, jos olet epävarma miten sinun tulisi toimia. Jos huomaat, ettei jokin asia ole kunnossa, ilmoita siitä välittömästi tallin henkilökunnalle. Lisäohjeita turvalliseen toimintaan saat aina tarvittaessa henkilökunnalta. Turvallisuusasiakirjat sekä muut turvallisuutta koskevat ohjeet ovat nähtävillä tallin ilmoitustaululla. Turvallisuus on kaikkien yhteinen asia.
 • Ratsastusaikojen kyselyt ja varaukset otetaan vastaan puhelimitse, joko soittaen tai tekstiviestillä. Emme vastaanota varauksia sähköpostilla tai tallin Facebook-sivujen kautta. Jos ratsastat tallilla säännöllisesti, kannattaa seuraava aika varata aina edellisen käynnin yhteydessä. Näin saat varmasti sovittua sopivan ajan. Säännöllisesti tallilla ratsastaville suosittelemme sarjaratsastuskortin hankintaa.
 • Kerro varauksen yhteydessä kuinka monelle henkilölle olet varaamassa ratsastusaikaa, ratsastajien ikä sekä pituus, aiempi ratsastuskokemus maastossa sekä toive ratsastuksen ajankohdalle (päivämäärä & kellonaika). Mitä aikaisemmin olet meihin yhteydessä, sitä varmemmin ratsastus onnistuu järjestää toivomaasi ajankohtaan.
 • Ilmoita aina etukäteen myös mahdollisista sairauksista ja allergioista, jotka voivat vaikuttaa terveydentilaasi ratsastuksen sekä hevosten käsittelyn aikana. Näin voimme varautua asiaan ja tarvittaessa muokata ohjelmaa sopivaksi. Ole rehellinen ratsastustaidoistasi ja mainitse, jos esimerkiksi jännität kovasti ratsastamista.
 • Mahdollinen peruutus tulee ilmoittaa mahdollisimman ajoissa ennen sovittua ajankohtaa, kuitenkin viimeistään vuorokautta ennen. Huomioithan, että peruuttamatta jätetystä tunnista veloitetaan 50%. Ratsastuskortilla ratsastavien asiakkaiden peruuttamaton tunti veloitetaan kortin tuntimäärästä.
 • Jos varaat tuntia ryhmälle, muistathan, että maastossa edetään aina kokemattomimman ratsastajan tason mukaisesti.
 • Saavuthan tallille viimeistään 15 minuuttia ennen ratsastustunnin sovittua aloitusajankohtaa. Autot tulee parkita P-merkitylle paikalle päärakennuksen tai tallirakennuksen eteen, ei konehallin tai tallin halliovien eteen. Näin takaat ratsukoiden esteettömän kulun kentälle ja talliin.
 • Vieraat koirat on pidettävä tallialueella hihnassa koko ajan, eikä niitä saa tuoda liian lähelle hevosta tai mukana kentän reunalle tuntia seuratessa. Kysy aina etukäteen lupa ennen koiran tuomista sisälle talliin. 
 • Ratsastusta katsellessasi älä anna ohjeita ratsastajille. Se on tunnin ohjaajan tehtävä. Kentän laidalla tuntia tulee seurata rauhallisesti. Kentän ympäristö ei ole lapsille sopiva leikkipaikka, sillä äkkinäiset äänet ja liikkeet voivat pelästyttää hevosen.
 • Älä mene hevosten tarhoihin ilman tallin henkilökunnan tai omistajan lupaa. Varo sähköistettyjä tarha-aitojen lankoja.
 • Talli on hevosten koti, joten siellä tulee käyttäytyä asiallisesti ja rauhallisesti, ja välttää esimerkiksi juoksemista ja huutamista. Pidä huolta erityisesti lapsista. Opasta myös lapset toimimaan ohjeiden mukaan.
 • Hevosia ei saa ruokkia eikä niille saa antaa makupaloja ilman lupaa. Mikäli haluat tuoda hevosille mukanasi makupaloja, kuten kuivaa leipää tai omenia, tallin henkilökunta huolehtii niiden antamisesta iltaruokinnan yhteydessä.
 • Ratsastuskypärän käyttö tallilla ratsastaessa on aina pakollista. Voit lainata kypärän tarvittaessa tallilta. Ennen hevosen selkään nousua, laita ratsastuskypärä päähän ja kiinnitä se kunnolla. Huolehdi myös, että jalassasi on ratsastukseen soveltuvat kannalliset jalkineet ja päälläsi on asianmukainen vaatetus. Ota pukeutumisessa huomioon myös sääolosuhteet, muista talvella erityisesti lämpimät hanskat ja sukat. Irroita tai suojaa vaatetuksella mahdolliset lävistykset.
 • Älä jätä ylimääräisiä tavaroita tallin käytävälle. Voit halutessasi jättää ratsastuksen ajaksi henkilökohtaiset tavarasi valjasvarastoon tai tallitupaan.
 • Tallilla noustaan selkään aina korokkeelta. Odota vuoroasi ja lähde liikkeelle vasta, kun ohjaaja antaa siihen luvan tai ryhmän kanssa on siitä erikseen sovittu. Tallin henkilökunta huolehtii satulavyön kireyden tarkistuksen sekä jalustimien sopivan pituuden.
 • Ratsaille noustessasi hevosen on seistävä suorana paikallaan, paino kaikilla jaloilla, pää ylhäällä. Ohjat eivät saa roikkua hevosen etujalkojen lähellä. Nouse satulaan aina hevosystävällisesti; älä töki hevosta jaloillasi kylkeen, äläkä rojahda satulaan raskaasti.
 • Keskity aina ratsastukseen ja kuuntele ohjeita. Katso aina kulkusuuntaan niin, että pysyt ajan tasalla ja voit ennakoida tulevan tilanteen. Pidä ohjat niin, että saat hevosen tarvittaessa helposti pysäytettyä.
 • Muista, että hevonen aistii helposti mielialasi, asenteesi ja tunteesi. Älä käsittele hevosta tarpeettoman voimakkailla otteilla, mutta älä myöskään arastele liikaa. Hevonen pitää selkeistä rajoista.
 • Säilytä aina riittävä etäisyys edelläsi kulkevaan ratsukkoon. Jos ratsastat liian lähellä edellä olevaa hevosta, se saattaa ärsyyntyä ja jopa potkaista. Älä myöskään ratsasta toisen ratsukon vierelle. Tämä voi laukaista hevosissa kilpailuvietin. Maastossa ratsastetaan aina jonossa vetäjän ohjeistamassa järjestyksessä.
 • Pyri ratsastaessasi mahdollisimman kevyeen apujen käyttöön. Käytä kuitenkin apuja niin, että hevonen reagoi eikä kyseenalaista apujasi.
 • Jos putoat satulasta, irrota ohjista. Älä jää raahautumaan hevosen mukaan. Jos joku muu putoaa hevosen selästä, pysy rauhallisena. Pysäytä hevosesi ja rauhoita sitä. Odota ohjeita. Älä huuda, jos säikähdät, sillä hevonen voi pelästyä kovia ääniä.
 • Älä koskaan tupakoi hevosen selässä tai sen lähellä. Tupakointi on sallittua ainoastaan tallituvan edustalla. Muualla tallialueella tupakointi on kielletty paloturvallisuuden takia.
 • Ratsastus ja hevosten käsittely alkoholin vaikutuksen alaisena on kiellettyä.
 • Pidä puhelin hiljaisella äänenvoimakkuudella tai äänettömällä, äläkä mielellään vastaa siihen ratsastuksen aikana.

Hyvinvointia ja virkeyttä arkeen hevosista!