Käen kukuntaa ja tuulen huminaa viljapellolla

Maastoratsastusta ympäri vuoden!

Maastoratsastusta pohjoiskarjalaisissa maisemissa

Tule ja koe luonto lähietäisyydeltä!

Maastoratsastus on upea tapa päästä kosketuksiin suomalaiseen luontoon yhdessä hevosen kanssa. Hevosen selässä pääset nauttimaan luonnosta ja seuraamaan sen tapahtumia lähietäisyydeltä. Rauhallisella, kiireettömällä maastolenkillä pääset keskittymään hevosen ja luonnon yhdessä sinulle luomaan ratsastushetkeen vailla arjen kiireitä ja suorituspaineita.

Hevosemme ovat maastoratsuina kokeneita konkareita ja tottuneet liikkumaan suomalaisessa luonnossa läpi vuoden. Ne ovat myös koulutettu kulkemaan perätysten jonossa jolloin hevosten välistä kilpailuviettiä ja siitä johtuvia vaaratilanteita ei synny. Maastolenkeillä tavoitteenamme on  tarjota ratsastajille mahdollisuus rentoutua luonnon äärellä, ilman paineita kiireettömyydestä tai suorittamisesta. Tasainen etenemistahti ja koulutetut hevoset takaavat sinulle turvallisen ja onnistuneen maastoilukokemuksen!

Tallin lähimaastot ovat hyvin rauhallisia: muuta liikennettä on vähäisesti ja ne sopivat näin ollen erinomaisesti maastoratsastukseen. Maastoreiteillä käytämme metsän siimeksessä risteileviä ratsastuspolkuja, kuljemme hiljaisia hiekkateitä pitkin ja nautimme avarista maalaismaisemista pellon pientareilla. Erilaisia maastoreittejä löytyy useita vaihtelevine maisemineen. Vaihtelevissa maasto-olosuhteissa kehittyy myös ratsastajan tasapaino. Meillä pääasia ei ole vauhdin hurma vaan hevosen tarjoama kokemus pohjoiskarjalalaisesta luonnosta lähietäisyydellä!

Tutuissakin maastoissa voi tulla vastaan yllättäviä tilanteita, jolloin ratsastajan on tärkeää hallita hevonen itsenäisesti. Tästä johtuen maastoon lähteäkseen ratsastajilla tulee olla aiempaa ratsastustaustaa sekä heidän tulee hallita hevonen itsenäisesti ainakin käynnissä. Mikäli olet taidoistasi epävarma, varmista asia tunnin varauksen yhteydessä. 

Maastoja järjestetään arkisin tiistaista sunnuntaihin sopimuksen mukaan. Viikonloppuisin ryhmät alkavat yleensä 11:00 & 13:00. Erillistä tuntikalenteria ei ole käytössä, eli  tuntien tarkemmat ajankohdat sovitaan aina ratsastajien kanssa henkilökohtaisesti. 

Tutustuthan alla oleviin ohjeisiin liittyen ajanvaraukseen sekä ratsastukseen tallilla.

Tiedote talvikaudella 2021-2022:

Talvikauden ajan teemme 1h -1,5h mittaisia maastolenkkejä. 2h maastot ovat tauolla.

Mikäli maastojen pohjat ovat syyssateiden pehmittämät ja liukkaat, askellajeina käytämme hevosen liukastumisriskistä johtuen käyntiä ja rauhallista ravia. Näin haluamme taata turvallisen maastoilun keliolosuhteet huomioiden niin ratsastajalle kuin ratsuille. Kiitos ymmärryksestä!​

MAASTOratsastuksen VARAAMINEN

Voit varata tunnin tekstiviestillä puhelimitse tai suoraan tallilla aiemman ratsastuskerran yhteydessä. Sähköpostitse tai tallin Facebook-sivujen kautta ei valitettavasti ole mahdollisuutta varata tuntia. Erityisesti kesäisin sesonkiaikoina sekä talvikaudella viikonloppujen ratsastusajat varataan täyteen jo 1-2 viikkoa etukäteen, eli pyrithän varaamaan tuntisi hyvissä ajoin.

Kerro ensimmäisen varauksen yhdeydessä tekstivistissä seuraavat asiat:

  • kuinka monelle henkilölle olet varaamassa ratsastusaikaa
  • ratsastajien pituus sekä painoarvio
  • mahdollisten alaikäisten ratsastajien ikä (alaikäraja 10 vuotta)
  • aiempi ratsastuskokemus maastossa
  • toive ratsastuksen ajankohdalle (päivämäärä & kellonaika)

Ensimmäistä kertaa tuntia varatessasi on tärkeää kertoa rehellisesti aiemmasta ratsastustaustastasi, mahdollisista peloista, allergioista tai liikuntarajoitteista. Mikäli liikuntarajoitteesi vaikuttaa selvästi kehon hallintaan, keskustele asiasta tuntia varatessasi. Talli varustaa hevoset valmiiksi tunneille ja ratsastajilla on halutessaan mahdollisuus osallistua varusteiden poisottoon ja hevosten hoitoon ratsastuksen jälkeen. Kun olet tulossa ratsastamaan ensimmäistä kertaa, tutustuthan myös sivujemme Ohjeita ratsastajille -osioon.

Huomioithan, että tallilla maksuvälineenä käy vain käteinen!

Tallilla ei ole käytössä maksukorttipäätettä.  Saavuthan tallille ajoissa, noin 15 minuuttia ennen ratsastuksen sovittua aloitusajankohtaa. Mikäli tunnin aloitus myöhästyy ratsastajan myöhäisen saapumisen vuoksi, sitä ei korvata ratsastusajassa.  Autot tulee parkita P-merkitylle paikalle päärakennuksen tai tallirakennuksen eteen, ei konehallin tai tallin halliovien eteen. Näin takaat ratsukoiden esteettömän kulun kentälle ja talliin.

Mahdollinen peruutus tulee ilmoittaa mahdollisimman ajoissa ennen sovittua ajankohtaa, kuitenkin viimeistään vuorokautta ennen. Huomioithan, että peruuttamatta jätetystä tunnista veloitetaan 50%. Ratsastuskortilla ratsastavien asiakkaiden peruuttamaton tunti veloitetaan kortin tuntimäärästä.

Turvallisuus on meille tärkeä asia. Luethan huolella seuraavat ohjeet ennen ajanvarausta.

Hyvä tietää varatessasi aikaa

Ratsastajien aiempi kokemus

Tallin kaikki hevoset ovat koulutettuja maastoratsastukseen, mutta esimerkiksi islanninhevosiin verrattuna suomenhevonen on suurempikokoinen ja siten myös sen liikkeet ovat reippaampia. Tallin maastolenkeille osallistuakseen tulee jokaisella ratsastajalla olla aiempaa kokemusta ratsastuksesta sekä hänen tulee hallita hevonen itsenäisesti – myös yllättävissä tilanteissa. Vaikka maastot, joissa ratsastamme, ovat pääsääntöisesti hyvin rauhallisia ja muuta liikennettä on vain vähän, ovat yllättävät muutokset ympäristössä mahdollisia. Jos ratsastaja kokee, ettei hallitse hevosta täysin, aiheuttaa se hänelle epävarman olotilan mikä heijastuu hevoseen ja saa sen mahdollisesti jännittymään. Jännittynyt hevonen taasen on aina riski, sillä se voi reagoida ja toimia nopeasti tuntiessaan olonsa turvattomaksi. Näitä tilanteita pyrimme aina ennakoimaan ja ennaltaehkäisemään paitsi valitsemalla jokaisen ratsastajan tasoon ja kokoon sopivan hevosen, myös suhteuttamaan käytettävät askellajit sopivaksi.

Erityisesti ensimmäistä kertaa tallille tullessasi teemme yleensä rauhallisen tutustumislenkin, jolloin pääset totuttelemaan uuteen hevoseen ja uusiin maastoreitteihin.

Ratsastustoiminnan ohjaus

Kaikki ratsastustoiminta tallilla tapahtuu ohjatusti. Maastolenkkien vedosta vastaa pääsääntöisesti tallin omistaja Teija. Teijan lisäksi tallillamme toimii muutama täysi-ikäinen lenkinvetäjä, joilla on pitkä kokemus tallin toiminnasta ja hevosista. Talli ei tarjoa hevosia vuokralle itsenäiseen maastoiluun.

Ryhmäkoko

Maastoissa ratsastetaan pienryhmissä, max. 3 ratsukkoa + lenkinvetäjäratsukko. Halutessasi voit varata myös itsellesi yksityismaaston, jolloin pääset ratsastamaan ainoana ratsastajana juuri toiveidesi mukaisen maastolenkin lenkinvetäjän kanssa. Yksityismaastolle emme ota muita varauksia. Yksityismaasto on mahdollista varata myös kahdelle hengelle. Huomioithan, että yksityismaaston hinta poikkeaa listahinnoista.

Mikäli varaat tuntia useamman hengen ryhmälle, huomioithan, että etenemme maastossa ryhmän kokemattomimman ratsastajan tason mukaisesti.

Maastojen vauhdikkuus

Meille on kunnia-asia, että tallimme hevoset ovat pitkäikäisiä ja kokeneita konkareita maastoratsastuksessa. Sen vuoksi haluamme pitää ne luonamme mahdollisimman pitkään. Yksi salaisuus hevosten pitkään ikään ja hyvään terveydentilaan on jalkavammojen ja tapaturmien ennaltaehkäisy. Säännöllinen (eli tallillamme lähes päivittäinen) maastoratsastus itsessään kuluttaa jo hevosen fysiikkaa siinä määrin, etteivät tallin maastolenkkeihin enää kuulu reippaat peltolaukkailut tai pitkät laukkasuorat. Sen sijaan sinulla on mahdollisuus päästä nauttimaan rauhallisesta ja kiireettömästi maastoilusta turvallisilla ja varmaliikkeisillä hevosilla.

Keliolosuhteet maastoilla

Pyrimme ottamaan keliolosuhteet huomioon jo etukäteen. Kesäisin helleaikoina maastot järjestetään ensisijaisesti aamupäivän aikana. Talvella pakkasraja on -15 astetta, hyvin tuulisina päivinä -10 astetta. Mikäli tunti peruuntuu tallin taholta sään vuoksi, tunnin hintaa ei veloiteta ja korvaava aika pyritään sopimaan heti. Jos olet epävarma tunnin järjestämisestä, varmista asia puhelimitse. Muistathan pukeutua tunnille aina sään mukaisesti. Pienen tuulen, sateen tai lumikuuron vuoksi emme peruuta tuntia, mutta kova rankkasade tai ukkonen voivat estää ratsastuksen, jolloin sovimme uuden ajan ratsastajien kanssa.

Huomioithan, että maastotuntien sisältöön voi vaikuttaa vuodenajasta riippuen maastojen kunto; erityisesti syksyisin ja keväisin maastoreitit ovat paikoitellen pehmeäpohjaiset ja osin roudan vaurioittamat. Liikkumalla näinä aikoina maastoissa käyntipainotteisesti voimme osaltamme ennaltaehkäistä hevosten jalkavammoja, kuten jänne- ja nivelvaivoja, jotka voivat aiheutua äkillisestä liukastumisesta. Hevosen liukastuminen on myös aina turvallisuusriski ratsukolle kokonaisuudessaan.​ Laukkaa käytämme silloin, kun pohjien kunto on siihen turvallinen.

Hevosten varustus maastoille

Talli varustaa hevoset pääsääntöisesti valmiiksi tunneille päivän aikataulujen sujuvuuden takaamiseksi. Tällöin voimme myös taata sen, että meillä on tiedossa jokaisen hevosen päivittäinen terveydentila sekä esimerkiksi lännensatuloiden kiinnityksen turvallinen ja oikea tapa. Ratsastajat voivat osallistua hevosen hoitoon tunnin jälkeen. Mikäli haluat opetella hevosen hoitoa ja varustusta ohjatusti, tutustu tallin tarjoamaan Virmakka-toimintaan.

Maastojen alaikäraja

Sopivankokoinen hevonen on tärkeä osa ratsastustaidon kehittymistä sekä ratsastuksen mielekkyyttä ja turvallisuutta. Tallin hevoset ovat kokoluokaltaan keskikokoisia, säkäkorkeudeltaan noin 140-160cm, mistä johtuen ratsastajien alaikäraja tunneilla on 10 vuotta. Mikäli samalla tunnilla mukana ratsastaa myös lapsen vanhempi, talli joustaa alaikärajasta tapauskohtaisesti.

Ratsastajan varusteet

Muista pukeutua aina keliolosuhteiden mukaisesti. Erityisesti talvella on tärkeää suojata hyvin kasvot ja kaula kypärämyssyllä sekä käyttää paksuja rukkasia ja villasukkia. Tallilta on mahdollisuus lainata tunneille ratsastuskypärää, jalkineita ja hanskoja. Housuiksi käyvät ratsastushousujen lisäksi joustavat housut, joiden kangas ei ole liukas eivätkä saumat paksut. Jalkineiksi sopivat saappaat tai muut kannalliset ja tukevat kengät. Jos käytät samoja ratsastusvarusteita muillakin talleilla, muista suorittaa varusteiden huolellinen pesu ja kenkien desinfiointi ennen tallille tuloa.

Ötökköaikaan suosittelemme ratsastajille oman hyönteiskarkotteen käyttöä. Voit halutessasi myös pukeutua ohueeseen pitkähihaiseen paitaan. Syksyisin hirvenmetsästyskautena käytämme tallilta lainattavia huomioliivejä sekä lenkinvetohevosella huomioheijastimia. Voit käyttää halutessasi myös omaa heijastinliiviä.

Ratsastusvarusteiden desinfiointi

Harrastatko ratsastusta tai vierailetko usealla eri tallilla? Hevosille vakavien tartuntatautien siirtymisessä ratsastajien varusteiden mukana tallilta toiselle on erittäin tärkeää, että peset/desinfioit ratsastusvaatteesi ja muut varusteesi joka kerta ennen  tallille saapumista. Ratsastusvaatetuksen voit pestä pesuohjeiden mukaisesti, muut varusteet (esim. kypärä, jalkineet ja turvaliivi) tulee desinfioida jokaisen materiaalille soveltuvilla desinfiointiaineilla. Toivomme, että jokainen asiakkaamme huolehtii osaltaan omien varusteiden puhtaudesta. Näin edistämme yhdessä jokaisen tallin hevosten terveyttä ja hyvinvointia.

Satulavalinta

Maastoillessasi meillä pääset kokeilemaan laadukkaita ja miellyttäviä lännensatuloita. Ratsastamme pääasiassa maastossa aina lännensatuloilla, sillä ne soveltuvat erittäin hyvin  ratsastukseen vaihtelevissa maasto-olosuhteissa.

Vakuutus

Tallilla on ryhmävastuuvakuutus, joka kattaa alle 70-vuotiaille ratsastajille sattuvat tapaturmaiset vahingot.

Ohjeita ratsastajille

Kun olet tulossa ratsastamaan ensimmäistä kertaa, tutustuthan myös sivujemme Ohjeita ratsastajille -osioon.

Tervetuloa maastoilemaan suomenhevosilla!